NASI SZEFOWIE

 

Jeden z najbardziej cenionych polskich kucharzy. Pracuje w zawodzie od ponad 20 lat, zdobywając doświadczenie w 5-gwiazdkowych hotelach i ekskluzywnych restauracjach. Od 15 lat związany jest z Hotelem InterContinental, gdzie od 2014 roku jest głównym szefem kuchni.

Ponad 25-letnie doświadczenie zdobywał w licznych restauracjach w całej Portugalii. Miał również okazję poznać sekrety kuchni japońskiej odbywając staż w prestiżowych hotelach Kraju Kwitnącej Wiśni. Restauracja O Carloto, której jest właścicielem, została wyróżniona nagrodą Portugalskiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji. Od 2010 roku pełni funkcję szefa kuchni w hotelu Pestana Palace w Lizbonie.

Manuel Alexandre rozpoczął karierę kucharza w Niemczech w 1987 roku. Po ukończeniu studiów przez następne 10 lat pracował w różnych krajach w Europie. Od 1998 do 2001 objął stanowisko szefa kuchni na Dominikanie. W 2001 roku wrócił do Portugalii. Do 2004 pracował w Porto, po czym podpisał kontrakt z Pestana Group, największą portugalską siecią hoteli. Przez krótki czas pracował także w Tróia Resort, po czym wrócił do Pestana Group pracując jako szef kuchni w Cascais i Sintrze. Pełni tę funkcję do dziś w hotelu Pestana Cidadela w Cascais.

Szef kuchni w Taszka Wine & Petiscos we Wrocławiu. Wcześniej pracował w The Fat Duck (Bray, Wielka Brytania), Rodrigo de la Calle (Aranjuez, Hiszpania), Relæ (Kopenhaga, Dania), Saturne (Paryż, Francja) i w Zaranda (Majorka, Hiszpania). Młody i pełen energii, stara się łączyć swoje portugalskie pochodzenie z wiedzą i doświadczeniem uzyskanym w różnych restauracjach, w których pracował, aby móc dostarczyć nowe i świeże smaki swoim gościom.

Partnerzy